Wijn proeven

Er wordt vaak erg moeilijk over gedaan, maar eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld.  Je vindt een wijn lekker of niet, zo simpel is het. Oké, zo simpel misschien ook niet maar dat is wel waar het op neer komt. Wij leggen je graag wat meer uit over wijnproeven en hoe je, soms nog voordat je de wijn hebt gedronken, ontdekt wat er precies in je glas zit! 

Naar de wijn kijken

De kleur van een wijn zegt vaak al veel over welk soort wijn er in je glas zit of van welke druif deze is gemaakt. De kleur wordt namelijk bepaald door de lengte van het contact tussen de wijn en de schillen van de druiven. Hoe langer een wijn in contact is geweest met de schillen, hoe dieper en donkerder de kleur. Met verloop van tijd wordt ook de kleur van een wijn vaak intenser. Zo gaat de kleur van een rode wijn van robijnrood naar bruinrood en gaat een witte wijn qua kleur van licht groenig naar goudgeel. Afhankelijk van de duur van het contact met de schillen en de leeftijd van de wijn is de smaak ook verschillend.

De wijn walsen

Nadat je de wijn hebt bekeken pak je je glas bij het steeltje vast en maak je een ronddraaiende beweging met je hand. Zo wals je de wijn. Dit wordt gedaan om meer zuurstof in het glas te krijgen waardoor de aroma’s beter vrij komen. Je kunt je glas in de lucht houden om de wijn te walsen, maar heb je dit nog niet zo vaak gedaan zet dan het glas op tafel en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo weet je zeker dat je kleding vlekvrij blijft 😉

De wijn ruiken

Voordat je de wijn mag proeven heb je nog een stap te gaan: het ruiken van de wijn. Na het walsen van de wijn steek je je neus diep in het glas. Per persoon verschilt het vaak wat je ruikt. Vind je de wijn lekker ruiken, dan vind je hem hoogstwaarschijnlijk ook lekker smaken. Ruik je echter helemaal niet zoveel geuren? Geen probleem. Hoe vaker je hiermee oefent hoe meer geuren je zult ontdekken.

De wijn proeven


En dan de laatste, en misschien wel belangrijkste stap, is de wijn proeven

 

Neem een ruime slok wijn in je mond en laat deze even in je mond rusten voordat je de wijn uitspuugt of doorslikt. Misschien kom je dezelfde aroma’s tegen als dat je rook of misschien proef je eigenlijk niet heel veel meer dan wijn. Ook met het proeven van wijn geldt: hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Goed excuus om nog een glaasje te nemen dus!

Nu ben je klaar om al die lekkere wijntjes te gaan proeven! Neem eens een kijkje bij onze wijnpakketten. Perfect om je eigen wijnproeverij mee te organiseren en ideaal als je niet meteen een doos van een soort wijn wilt bestellen.

Wijnbox, met 6 wijnen variërend qua samenstelling. 

* wijnbeschrijvingen met menusuggesties zijn op onze website lezen/downloaden

* proefnotities via de button hieronder

*smaakcirkel om te ondersteunen wat u proeft

De samenstelling van de boxen wisselt, zodat dezelfde box meerdere keren besteld kan worden 😊

Wijnproeverij box 6 wijnen €49,95 af te halen of  op te sturen verzendkosten €6,95 (binnen Nederland)

Nu wat over wijn proeven: In de wereld van de wijn is dit een hele wetenschap, maar waar het eigenlijk om gaat is dat je gezamenlijk kan genieten van wijn. Met normale ontwikkelde zintuigen is dit voor de meeste mensen te leren. Dan is het wel belangrijk om een paar stappen door te gaan nemen. Als je deze stappen beheerst voor een aantal wijnen, dan mag jij je al enigszins wijnkenner noemen.

Kies als eerste het juiste glas, over het algemeen kies je voor gekoelde wijnen een smal glas en voor rode complexe wijnen een breder glas.

Het volgende wat je doet is jezelf concentreren, jezelf focussen op de wijn, schenk een klein beetje in het glas.

Daarna het observeren van de wijn, deze moet helder zijn. Komt de kleur overeen met de wijn die je schenkt? Een jonge rode wijn zal een helderrode lichtpaarse kleur hebben, een oudere rode wijn zal wat bruiner worden en zelfs een baksteenkleur kunnen hebben. Een jonge witte wijn zal helderwit zijn met wat groene flitsen, een gerijpte witte wijn zal wat geler worden. Een wijn met een hoog alcoholpercentage zal aan het glas blijven kleven, dit noemt men tranen.

Nu komt het moment van ruiken, dit is misschien wel het belangrijkste aan wijnproeven. Zorg dat je de wijn laat walsen door je glas. Je kunt je glas in de lucht houden om de wijn te walsen, maar heb je dit nog niet zo vaak gedaan zet dan het glas op tafel en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo weet je zeker dat je kleding vlekvrij blijft 😉

De wijn komt zo in contact met lucht en de aroma’s kunnen nu ontsnappen. Ontdek nu de  geuren en probeer deze te omschrijven.  Na korte tijd oefenen zal je het uit jezelf kunnen en ga je moeiteloos een bepaalde druivensoort herkennen.

En dan uiteindelijk het proeven van de wijn, dit doe je niet door een slok in een teug naar binnen te werken, maar probeer eens een klein slokje naar binnen te slurpen, geef de wijn een beetje lucht mee naar binnen waardoor de complexe smaken vrij komen. Laat de wijn door je mond rollen, op je tong zitten verschillende smaakpapillen aan de voorkant zijkanten en achterkant, geef deze allen de kans om de wijn te analyseren. Je zult ontdekken dat een wijn sappig kan zijn of droog (weinig restsuiker), licht of zwaar, complex of vlak.

Als laatste stap de finale, waar het eigenlijk om gaat. De wijn opdrinken, de afdronk! Hoe ervaar je dat? Hoe langer de afdronk, hoe beter de kwaliteit van de wijn over het algemeen.

 

Probeer tussen het wijnproeven door je smaak weer te neutraliseren! Gebruik hiervoor stukjes brood en een paar slokjes water. Heel veel plezier met deze proeverij box!

Proost van uw enthousiaste wijngekken,

Rici

Wijnbox, met 6 wijnen variërend qua samenstelling. 

* wijnbeschrijvingen met menusuggesties zijn op onze website lezen/downloaden

* proefnotities via de button hieronder

*smaakcirkel om te ondersteunen wat u proeft

De inhoud van deze box bestaat uit 6 wijnen met tips voor bijpassende hapjes, de omschrijvingen van de wijnen en wat schrijf en hulpmateriaal om deze box te kunnen gebruiken voor een proeverij met vrienden, familie en/of buren. De wijnen zijn genummerd van 1 t/m 6, dit is de volgorde van proeven om optimaal te kunnen genieten van iedere wijn en deze volledig tot zijn recht te laten komen.

De samenstelling van de boxen wisselt, zodat dezelfde box meerdere keren besteld kan worden 😊

Wijnproeverij box 6 wijnen €49,95 af te halen of  op te sturen verzendkosten €6,95 (binnen Nederland)